Crítica del film “Sufraggette” (Sense spoilers)

El passat dissabte vaig tenir el plaer de gaudir de l’única adaptació en film de la història de les dones sufragistes, unes vides que necessariament havien de ser explicades al gran públic.

La història de les sufragistes a nivell col·loquial, la recordo en la pel·lícula infantil Mary Poppins. També en la  sèrie britànica de gran repercussió dels anys 70, Upstairs Downstairs.

El film Mary Poppins ens mostra una aparentment perfecta família anglesa de bona

Mothers-Day-Mary-Poppins-Mrs.-Banks
Fotograma de la pel·lícula Mary Poppins

posició econòmica a l’inici del segle XX, que decideix contractar una mainadera per cuidar els seus fills. Cal fixar-nos en el personatge de la mare interpretat per l’actriu Glynis Johns, una dona sufragista capficada en la seva lluita política i per tant, una mare que no es presta a estar amb els seus fills, ocupada tot el dia en reunions i manifestacions.

 

Així doncs, se’ns presenta la lluita sufragista com una brisa alegre, lleugera i despreocupada. Winifred Banks, tot i ser la vergonya del servei, segueix cantant la famosa cançó Sister sufraggette.

En la sèrie britànica Upstairs Downstairs, es relaten els esdeveniments  que succeeixen al domicili de la família Bellamy, situat a Eaton Place, Londres.  Mostrant-nos  la vida dels integrants de la família i del servei durant les primeres tres dècades del segle XX, evidentment relacionades amb els fets històrics del moment que van afectar les seves vides.
En la lluita de les sufragistes es veu implicada la filla més jove de la família, Elizabeth Bellamy. Per tant, veiem el tractament d’una dona sufragista de classe alta, filla d’un polític. El contrapunt de Elizhabet Bellamy serà la seva minyona, la qual l’acompanya al llarg de la seva vida, Rose Buck. La jove Elisabeth, passional, inexperta i culte, es veu seduïda pels corrent polítics de la seva època.

upstairs downstairs
Fotograma de l’episodi 10 de la temporada segona, anomenat “Una entremaliadura especial”

Entrarà en contacte amb dones de classe alta i formarà part d’un atemptat, amb l’oposició de l’única integrant de la família que coneixerà les seves intencions, la seva criada Rose. Aquesta oposició parlarà de la relació entre les dues noies, l’inexperta contra la sàbia, la criada i la mestressa, la mare i la filla, la fidelitat i l’orgull, la tradició i el canvi. I les dues, dones.

 

De fet, penso que aquest capítol resumeix i expressa l’essència de la sèrie Upstairs Downstairs. Aquest capítol no deixa de plantejar-nos el poder de la dona, i tanmateix, la incongruència de les classes socials.

upstairs  2
Fotograma de l’episodi de la sèrie Upstairs Downstairs “Una entremaliadura especial”

El film Sufraggette de la directora Sarah Gavron, ens presenta la història sufragista des de la dona treballadora, una visió que jo mai havia tingut el plaer de visionar. I per a mi, aquest és el gran encert i la gran novetat. Poques vegades es parla del sufragi des de la visió de les dones treballadores de l’Anglaterra de principis del segle XX, i aquest film ho busca.

Suffragette-02
Fotograma del film Sufraggette

Maud Watts, personatge fictíci, és la representació de una de tantes dones treballadores anònimes que van lluitar per la causa, una dona corrent i desconeguda que per aconseguir un ideal per a totes,  està disposada a sacrificar-ho tot.
Tanmateix, destacaria  el tractament en la desesperació d’unes dones que veuen com les seves protestes pacífiques no tenen cap repercussió en la visió masclista del poder. A partir d’aquest moment es radicalitzen seguint el model masculí d’actuació, portades per la incansables lluita.

suffragette_anne_m_3467736b
Fotograma del film, veiem l’arrest d’una sugfragista
Suffragette, c 1910.
Fotografia de la detenció duna sufragista a Londres a l’inici del segle XX.
1909suffragedemo1024
Fotografia d’una manifestació sufragista a l’inici del segle XX.

D’alta banda, cal destacar la visió de gènere en els personatges. Trobem dones que jo anomenaria “dones de veritat”.Amb aquests mots intento descriure la visió gens idealitzada que se’ns presenta de les protagonistes i de la dona en si. Així doncs,  l’orgull de ser dona, l’amistat, la socialització, la maternitat són vistes amb ulls de dona. Segurament això es deu a que tan la directora com la guionista i les productores del film són dones.

 

La mateixa Sarah Gavron diu: “Em va sorprendre que aquesta història tan extraordinària i poderosa mai hagués estat relatada en el cinema. Érem un grup de dones cineastes i de seguida ens vam sentir atretes pel tema.”

o-MUMMYS-A-SUFFRAGETTE-570
Publicitat satírica britànica contraria al moviment sufragista

Una de les productores, Alison Owen, ens explica: “Jo estava parlant amb una amiga sobre les pel·lícules centrades en dones, sobre els pocs grans papers que hi havia per a elles, i en el cas de tenir-los, sobre el fet de que sempre estaven rodejades d’homes. Ens preguntàvem perquè ningú hauria fet un film sobre les sufragistes.”
Gavron ens confirma que el fet de saber que era una època de la història anglesa força desconeguda i amagada, mai vista en el cinema, va ser el que va animar a les cineastes. Diu: “Ens va sorprendre com de pioneres van ser en el seu temps. Van trancar tots els tabús i convencions socials. Vam adonar-nos de que la gent d’ara tenia molt poca informació al respecte. D’alguna manera, s’ha amagat. No s’ensenya a les escoles, i no hi ha molta consciència sobre els límits on van arribar les sufragistes, com la col·locació d’explosius i els atacs a la propietat, ni sobre la brutal resposta de les autoritats amb les pallisses de la policia i l’alimentació forçada a les presons. Sembla una història totalment amagada.”

daily-mirror
Portada del diari anglès “The Daily Mirror”on veiem l’accident mortal de l’Emily Wilding Davison

En la meva opinió la pel·lícula Suffragette és molt recomanable. No només a nivell de gènere, sinó  també a nivell històric.
Necessitem un relat tan amagat, colèric i impactant, per adonar-nos de que, en varis aspectes, la desigualtat segueix vigent. Per aquesta raó  la lluita de les dones ha de seguir, els hi devem a generacions de dones que van donar la seva vida pels nostres drets.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s